De Passiebrief, 22 februari 2014

Terug van 9 dagen Zuid Afrika lijkt me een goed idee voor een passiebrief.

De meeste passie die ik heb gezien is bij een fantastische kerel en één van de grootste football spelers in de wereld. Mister Michael Irvin. Wat een gave vent zeg. Eén en al energie. En dat nadat hij in een dal heeft gezeten nadat zijn prof. carrière erop zat. Ja wat moet je dan. En volgens zijn verhaal heeft hij de kick weer te pakken nadat hij een coach in de hand heeft genomen. Die heeft dat energieke van hem omgezet in nieuwe plannen en doelen. En daar geniet hij van. Het spat ervan af.

Zo zie je dat een coach voor iedereen een uitkomst kan zijn. Of je nu diep in de financiële shit zit of dat je mega succesvol bent en geen idee meer hebt hoe je leven in te vullen. Coaching lijkt voor veel mensen afgezaagd, voor anderen lijkt het een dure aangelegenheid en voor  weer anderen lijkt het onnodig omdat het al zo goed gaat. Wat is dan de reden dat op alle fronten mensen coaches hebben? Ook in de situatie waarin jij je op dit moment bevind zijn er mensen die een coach, of soms wel meer coaches hebben.

Het is mijn eigen ervaring ook. Toen ik boer werd had ik al een coach die mij leerde goed te boeren. En de belangrijkste coach die ik gehad heb was diegene die me een geheel nieuwe wereld van mogelijkheden heeft laten zien in 1992. En dat met maar een paar aanwijzingen. Was ik maar eerder naar hem toegegaan. Want ik heb zeker 6 jaar rondgelopen met een gevoel van wie ik echt zou kunnen zijn als ik al mijn talenten eens mocht gebruiken. En nu coach ik juist hen die datzelfde gevoel hebben, omdat ik het kan.

Nu in 2014 omring ik me, naast mijn privé leven, met mensen die mij coachen. Maar ook waar we mee lachen en zaken doen. Vrienden worden het. Met een prachtige kijk op het leven. Net als die ontmoeting die ik gisteren gehad heb met Guillaumé. Ondernemer en 3500 mensen in vaste dienst. Een man met zoveel energie, en verantwoordelijkheidsgevoel. Zo vertelde hij dat hij dagelijks kijkt naar hoe hij al zijn eigen mensen kan inspireren. En dat hij zijn mensen vraagt om dit door te geven in het werk en in privé. Dat hij zich ervan bewust is dat hij meer dan 250.000 mensen op deze manier bereikt en energie kan meegeven. Positieve energie die terugkomt in het ondernemersresultaat, maar vooral iets met mensen doet. En iets met de maatschappij kan doen. Juist deze Guillaumé zat een half jaar geleden vast in zijn eigen denkpatroon. Hij worstelde met de gedachte om zijn bedrijf te verkopen. Hij had geen lust meer omdat hij dacht dat hij alles uit zijn leven had gehaald. Tot hij investeerde in een coach. En die liet hem zien wat hij nog niét had gedaan. Zo heeft hij binnen een half jaar zijn gehele visie gewijzigd door te gaan inspireren in plaats van te werken en managen. En zijn business is in die maanden meer dan 50% gegroeid.

Wil je iets weten van zijn energieke levensstijl? Het zal je verbazen. Hij staat elke dag om 4.45 uur op. Gaat naar de Gym en is om 7 uur terug. Dan douchen, ontbijten en kranten en boeken lezen plus de cijfers van zijn ondernemingen doornemen tot 11.00 uur. Dit zonder tussenkomst van telefoon en email of internet. Daarna aan het werk. De nachten duren nooit langer dan 5 uur. (slapen bedoel ik). En al die energie komt voort omdat hij gedreven is mensen te helpen. Een geheel andere motivatie dan hij ooit heeft gevoelt. Vroeger was het geld en business as usual.

Zo denk ik dat we in Nederland aan de vooravond staan van een zachte revolutie. Een revolutie waarbij het ondernemerschap centraal gaat staan. Dat ondernemers steeds meer maatschappelijk gaan ondernemen. En dan bedoel ik niet in de vorm van groene energie en ingekeerd naar binnen. Integendeel, er wordt naar buiten gekeken. En waarschijnlijk gaan de grote bedrijven dit als eerste in de praktijk brengen. Hebben ook de mogelijkheid dit te doen. Hebben direct contact met de samenleving en burgers. Wat een rot woord eigenlijk, burgers. Maar zo ziet de politiek de mensen. Let op de burgers worden de burgers niet meer. Zij zijn/worden de maatschappij, de samenleving en de samenleving krijgt veel meer vat op de economie dan we ooit kunnen denken. Politiek gaat de samenleving volgen in plaats van andersom. En de samenleving creëert de kansen en ideeën. Met de politiek als de fasciliciteerder.

Dat gaat nog wel even duren. Zeker omdat we in Nederland een cultuur hebben opgebouwd waarin we afgeven en wachten op anderen. En dat is ook logisch. Zo zijn we “gecoached”. Gecoacht door onze politieke leiders, onze ouders en onze leraren. Dat gaat veranderen. Echt. Begin er zelf maar aan, dan loop je voor en krijg je de energie van Guillaumé. Zal er een enorme groei ontstaan bij jezelf en anderen, en het mooist van alles, jij bent de “nieuwe coach” geworden van de inspiratie maatschappij. We zijn namelijk allemaal coach, hoe afgezaagd dat ook klinkt. En je kunt een hele goede coach zijn als je vanuit je hart gaat denken en het hoofd erbij gebruikt. Plus dat je zelf een goede coach hebt. Iemand die het in de praktijk heeft gedaan. Dat wat jij altijd al wilde doen.

Zo waren de afgelopen dagen voor mij weer bijzonder. Met allemaal leermomenten. En dat zal nooit ophouden. Heerlijk om mee te maken. Het inspireert me dagelijks om goed te mogen doen en fouten te maken, en om daarmee te groeien. Privé en zakelijk. Zo vroeg Robert Benninga (positiviteits guru) mij laatst wat ik in 2013 het meest geleerd had. En daar hoefde ik niet lang over na te denken. VERTROUWEN. Vertrouwen in mensen en in mijn eigen intuïtie. Vertrouwen weggeven aan anderen en vertrouwen geven aan anderen.

Ik vertrouw erop dat als we met z’n allen aan onze samenleving trekken dat we miljoenen mensen (ja, lees goed dat er in Nederland alleen al miljoenen mensen zijn die niet gelukkig zijn) kunnen helpen. Onderneem. Onderneem actie in jouw passie en in jouw talent en kennis en in jouw omgeving.

Inspireer. Laten we allemaal Fun hebben ende wereld betoveren. Ha, toveren, daar kan ik wel weer een volgende Passiebrief over schrijven. Wat als we konden toveren. Wat zouden we dan direct gaan doen….

Met Passie uit de Polder,

Pieter Monsma
Met Passie mensen inspireren en laten groeien, dat doen we samen.

© 2019 Pieter Monsma

Share This