Passiebrief uit de Polder

Groeien zonder onkruid…

Wat is het toch heerlijk als alles lukt en naar ons toe lijkt te komen. Als we een vriendin hebben die ons lieve woordjes influistert. Het romantische van Leonardo Di Caprio voor op de Titanic, zelfs als hij naar de bodem zinkt is het nog mooi. Als we op ons werk erkend worden voor onze inzet, en dat we onze ambities kunnen omzetten in dromen die werkelijkheid worden. Dan hebben we gewonnen. Dan zijn we gelukkig. Toch? Wat zie jij bij winnen? Naast natuurlijk de hoofdprijs van een miljoen in de loterij.

Je kunt ook de liefde winnen, gezondheid winnen, geld, vrienden, doelstellingen op je werk, dromen, sporten, zingen, presenteren, ondernemen, reizen, bungi jumpen, parachutespringen, websites bouwen, relaxen, boek lezen, noem maar op. In alles in je leven kun je winnen. Winnen van een ander en winnen van jezelf, maar ook samen winnen met je team. Op het werk en in de sport, met je gezin en met je familie. Er valt nogal wat te winnen. Of vind je dat het woord winnen de lading niet zo goed dekt? Welnu geef er dan maar een ander woord voor. Succes, liefde, inspiratie, gevolg, feest, helemaal goed, doe het maar eens in je eigen leven.

Maak eens een rijtje van 20 dingen die je zou willen “winnen” in je leven. Doe het met al je passie en gevoel. Doe het samen met je partner of zelfs met je team. Doe het elke morgen, of een keer per week. Wat wil je, wat willen jullie deze week winnen?

Vier al je overwinningen…

Maak eens een lijst van wat je allemaal al hebt gewonnen. Neem er de tijd voor en kijk terug in de afgelopen uren, dagen, weken, maanden jaren wat de dingen zijn waar jij om kunt juichen. Van hebt genoten en waar je nu nog steeds van kunt zeggen dat je dat hebt gewonnen. Vier het vandaag nog eens en vertel het mensen om je heen hoe geweldig dat voelt. Heerlijk, doe het.

Wil je een lange versie van dit artikel lees hieronder door.

Ik ga in op winnen en overwinnen. Soms valt het niet mee om door het onkruid de bieten nog te zien groeien. Ofwel, zit je vast in negatieve denkpatronen. Worden al je ambities overwoekerd door stemmetjes. Dan wil je, dan zul je overwinnen. 

Waarom nou ineens dit verhaal. Wat heeft deze boer daar nou mee. Welnu dat komt eigenlijk omdat ik altijd dat gevoel van winnen meedraag. Ik wil winnen. En dan niet van anderen. Nee, integendeel. Met anderen, of van mezelf. En dan ook niet weer van anderen, maar in het groot, met z’n allen. Nederland moet winnen, nee, niet van Duitsland, hoewel dat altijd wel een heerlijk gevoel geeft, maar winnen vóór elkaar. En nu met die ramspoed in het kabinet is er een extra motivatie bijgekomen dat we het zelf moeten gaan doen. Luister naar de tv en we voelen ons allemaal verliezer. Ons wordt door de media vooral heel veel negativiteit opgedrongen. Het enige wat we eraan kunnen doen is de tv een grote hengst door het raam te geven. Weg ermee.

Voor elkaar winnen, ik schrijf het nu op en dat is eigenlijk het beste hoe ik het kan omschrijven. Als we allemaal in dit dorp wat Nederland heet, voor elkaar willen winnen dan zijn we er toch? Wat een heerlijke wedstrijd. Nee geen strijd. Een beleving. Of klinkt het dan weer te zweverig. Want pas op, alles wat ik zeg en schrijf hier wordt gewogen. Door jou, en door iedereen die dit leest. Iedereen heeft zo zijn eigen stemmetjes.

Hoe goed ik het ook bedoel, hoe goed jij het ook bedoelt, hoe goed iedereen in Nederland het ook bedoelt, er zijn er altijd mensen die er tegenin gaan, het niets vinden (wat goed is), die je veroordelen (wat niet goed is), die het belachelijk vinden (wat oké is), die je ermee belachelijk maken, (wat weer niet goed is). En ga zo maar door. Doordat je actie neemt ontstaat er reactie. En dat is eigenlijk ook precies wat je wilt. Maar als je je er niet op focust dan zijn er eigenlijk alleen maar mensen die met je mee willen in je verhaal. Die je complimenteren en aanmoedigen. Focus je dus daarop wat je energie geeft en je zult bloeien.

Onkruid bedreigt het groeiproces…

Stel dat je toch focust op de negatieve impulsen van buiten. Dat die negatieve reacties je nu tegenhouden van wat je zo graag wilt? Erger, dat je stopt met wat jij denkt dat goed is en waar je passie voor hebt. Wat als de stemmetjes van al die mensen om je heen zo ingewikkeld worden dat je het niet meer begrijpt? Dat je niet begrijpt dat mensen over je oordelen, dat mensen je zeggen dat het toch niet lukt of dat je aller naasten er een beetje om moeten lachen en grapjes over maken. Je had toch een geweldig idee? Je wilde toch alleen maar goed doen, of je wilde van je talent en je passie toch een bedrijf beginnen? Waarom houden die stemmetjes jou dan toch tegen? Omdat je erop focust!

En dan zijn er nog die andere stemmetjes. Ja, die twee personen die jezelf bent. Heb jij 2 personen? Ja zeker, wist je dat nog niet? Je hebt minimaal twee personen in je. Ik denk dat ik er wel drie of vier in me heb. En weet je. Die praten ook nog eens allemaal tegen je. Soms wordt je er gek van. Maar andersom kan ook, dat je er enorm veel energie van krijgt.

En nu de boodschap. Degene die de meeste energie heeft die wint. Lees deze zin nog maar eens. Degene die de meeste energie heeft die wint. Focus op al datgene om je heen wat je energie geeft, dan wordt je batterij opgeladen.

Dus wat te doen als je denkt dat je energie nodig hebt? Wanneer je je een verliezer voelt? Dat je denkt dat je het nooit kunt winnen? Wat zou er mooier zijn als je heel eenvoudig anders naar alles kunt zien en daarna alleen maar kunt winnen. Dat je de energie hebt om alles te winnen.

Deze Passiebrief wordt weer eens veel te lang. Bijna een boek, en toch ga ik door. Neem maar even een pauze en werk nog maar even aan je lijstje met dingen die je hebt gewonnen. En vier het vooral. Kom later maar even terug en lees dan verder. Ik wil je graag op een nuchtere (Friese) manier verklaren wat het verschil is tussen winnen en verliezen. Okidoki?

Passie is energie is groeien…

Onkruid heeft nog alle kans                      Bieten hebben onkruid overwonnen

Winnen is overwinnen. Energie is passie. Passie is liefde, het diepste gevoel van waar al het goeds vandaan komt. Waar de positieve energie vandaan komt. Energie die je gebruikt om te winnen.

Als we dus geen externe invloeden hadden op onze passie, als we geen stemmetjes hadden van buitenaf, maar ook niet van binnenuit (die altijd maar zitten te raaskallen of melden dat datgene wat we denken over onze passie niet goed is), dan hadden we altijd gewonnen. Maar we hebben er nu eenmaal mee te maken dat deze invloeden er zijn, en het houd je scherp. Hoe meer actie je onderneemt hoe meer reactie dat geeft. Geweldig tot zover. Maar wat als dit al je energie opvreet?

 Het is net als onkruid tussen de suikerbieten in het veld. Als boer heb je bestrijdingsmiddelen die je gebruikt om het onkruid te verdelgen zodat de Suikerbieten fantastisch kunnen groeien. Maar wat als bijvoorbeeld door slecht onderhoud je het onkruid welig laat tieren en misschien doordat het weken achter elkaar regent zodat je het onkruid niet kunt spuiten? Dan gaat het onkruid de suikerbieten overwoekeren. Zeker als de bietjes nog jong zijn. Zeker als jouw ideeën nog jong zijn, dan is het gemakkelijk voor stemmetjes om als onkruid jouw ideeën te overwoekeren. Wat ik er mee wil zeggen is dat je regelmatig wilt werken aan onderhoud van je ideeën. Alle onkruiden zijn heel makkelijk te verdelgen als je er op tijd bij bent. In het beginstadium van het onkruid als ze hun kop net boven de grond uitsteken heb je het zo overwonnen. Een tikje met een schoffel, of een drupje bestrijdingsmiddel en weg is het. Als je het onkruid op die manier weghoud uit het bietenveld en in de zomer als de bieten zo groot zijn dat ze het hele veld dicht hebben dan is er geen ruimte meer voor onkruid en hoef je er helemaal niet meer tegen te doen. Het maakt geen kans meer.

Hetzelfde met onze ideeën en ambities dus. We moeten met regelmaat en met simpele technieken het onkruid bestrijden. Weten hoe? Hier komen er een paar oplossingen voor invloeden die jou tegenhouden om te winnen, en hoe ermee om te gaan.

Maar eerst gaan we naar de reclame. Ik sta op het punt om weg te gaan en voor deze keer wordt dit een Passiebrief in twee delen. Dus:

WORDT VERVOLGD!

In het vervolg: Eenvoudige technieken om onkruid te verdelgen. Met de lichtste schoffelmethoden en de zwaarste bestrijdingsmiddelen.

Een leven waar bij je de stemmetjes voor je laat werken. Waarbij je onder mooie weersomstandigheden, zonder onkruid kunt groeien en uiteindelijk bloeien.

Tot gauw, tot Passie!

Pieter Monsma

Passieboer.

© 2019 Pieter Monsma

Share This