Goed dat je hier even kijkt want in Maart zijn er twee heel goede evenementen. Geen Elfstedentocht maar zakelijk gezien wellicht het beste evenement waar je naartoe zou kunnen gaan.

14-18 Maart Guerilla Busieness Intensive van T. Harv Eker.  LEES MEER!

24 Maart Life lift event met Spreker Pieter Monsma. LEES MEER!

 

De Elfstedentocht 2012!

In 1985 heb ik de tocht der tochten al eens gereden. Officieel langs de 11 steden en langs 1 miljoen mensen. Wat een ervaring! In die tijd toen ik nog in Friesland woonde werd er meer geschaats dan tegenwoordig. Elk jaar leek er wel ijs te liggen. Toch was het toen ook 21 jaar geleden dat de laatste tocht was gereen.

 

Nu in 2012 is het voor mij 27 jaar geleden. Belachelijk wat gaat die tijd snel. Enfin ik kan zeggen dat ik em voor de tweede keer heb gereden.

 

Waarom heb ik dan niet in 1986 en 1997 de tocht gereden? Nou daar ben ik nog ziek vaan.

Toe ik het startbewijs in 1985 kocht werd me nog gevraagd of ik ook direct lid wilde worden van de elfsteden vereniging. Voor 10 gulden!. Nee, dat hoefde niet zei ik. Soms maak je wel eens stomme beslissingen die je je hele leven mee moet dragen. Het jaar daarop heb ik met een groot bord in de Frieslandhallen gestaan. Met de tekst, "help, ik zoek een elfstedenkaart" hoopte ik een kaart te bemachtigen.

Mijn vader was toen ziek en ik ben even naar het ziekenhuis gegaan. Het bord had ik aan iemand in bruikleen gegeven. Toe ik terugkwam liep iemand anders met het bord. Toen ik vroeg waar die andere was zei hij dat die wel een kaart heeft gekregen. Balen.

Maar nu in 2012 hebben we hem weer gereden. Met een groepje van een man of 20 zijn we op de Zwette in Leeuwarden opgestapt om 7.30 uur. 13,5 uur later waren we weer terug op de Bonkevaart in Leeuwarden. En ik kan je zeggen dat het voor onz allen een echte elfstedentocht was. Met alles erop en eraan. In het donker gestart, mooi ijs tot Balk en voor de wind. Vanaf Workum flink in de wind en slecht ijs. Na Harlingen ging de wind wat liggen maar kwamen de scheuren van de Blikvaart. Om 18.00 uur waren we net voor donker bij Bartlehiem. Hier even gegeten om daarna het donker in te schaatsen. In pikkenacht, zonder lampen, zijn we naar Dokkum geschaatst. PRACHTIG! Een belevenis om in het donker te schaatsen. Niets zien en toch er vol voor te gaan. Prachtig ijs op de Dokkummer EE. Dokkum was ook schitterend verlicht. Daarna weer terug en vanaf Bartlehiem de laatse 10 km naar Leeuwrden kregen we echt heel slecht ijs. Heel veel scheuren, dus toen we de Bonkevaart opreden hadden we ook echt alles gehad. Bij de finish hing een finish vlag en er waren heel veel toeschouwers wat het net echt maakte. We waren namelijk niet de enige. Al bij de start zagen we een stuk of 50 auto's staan. En bij de finish waren er dus veel familieleden die iedereen binnen joelde.

We hebben een medaille gekregen en warme snert van vrienden.

Het was geweldig.

 

Het begin rond 7.30 uur. Vanuit de schemering op naar Sneek.

In Sneek na een uur. Dus 25 km/uur geschaatst. Supersnel

Op ons knieën onder bruggetjes door.

Over de meren. Wat een gezicht.

Op naar Bartlehiem net na de Blikvaart.

Langs Birdaard over de Dokkumer EE

Uiteindelijk met z'n drieën op de finish. Pieter, Fokke en Johannes

© 2019 Pieter Monsma

Share This