Motivatie & Passie volgens het trekkerpad principe,

Heb je Richard Branson zaterdag gezien bij College Tour op Nederland 3? Ik heb weinig idolen. Elvis en Willem Ruis zijn er twee, maar Richard Branson is dat ook al een aantal jaren. Hij heeft zaterdag weer laten zien wat leven en ondernemen is in zijn puurste vorm. Vandaar hier een stuk over hoe ik dit zie met Passie en Motivatie. Wanneer je zo leeft lijken alle mooie dingen vanzelf te gebeuren.

Er zijn vele succesvolle mensen in de wereld die iets groots hebben bereikt in hun leven. Maar dat hebben ze niet allemaal op dezelfde wijze gedaan. Sommigen zoeken succes om hun eigenwaarde te bewijzen, zij worden gedreven door het bereiken van doelen. Anderen vergelijken zich met de mensen in hun omgeving, met de buren, zij worden gedreven om beter te zijn dan hun omgeving. Maar er zijn er ook die niet tegen zichzelf of anderen vechten, maar gewoonweg waanzinnig enthousiast zijn over wat ze doen. Zij hebben PASSIE, ze hebben geen motivatie vanuit hun omgeving nodig. Deze motivatie is voldoende in wat ze doen. Eigenlijk zijn boeren best wel een goed voorbeeld.

Wat is nu het verschil tussen de succesvolle strebers en de gepassioneerde mensen? Waarom zijn die laatsten verschillend van de ambitieuze, carrière gedreven zakenlui van deze tijd? Heb je er persoonlijk voordeel bij wanneer je werk ook je Passie wordt? Heb je daarom een voordeel ten opzichte van de rest? Laten we deze vragen eens beantwoorden.

Je herkent de passionele mens aan hun eindeloze energie waardoor ze geweldig goed kunnen focussen op wat ze aan het doen zijn, hun absolute vertrouwen in het bereiken van de resultaten die ze wensen, hun neiging tot perfectie, hun creativiteit, hun kalmte ook gedurende crisis tijden. Ze ploegen gewoon rustig door. Ze zien het grotere geheel, ze denken over de oplossing in plaats van aan het probleem. Kortom, ze hebben een winnaarmentaliteit. Wanneer je vol Passie bent heb je een voordeel, je staat op een plaats waarvandaan het bereiken van je gewenste resultaten bijna vanzelfsprekend is. De gepassioneerde mens functioneert vanuit zijn eigen creatieve energie.

Strebers worden gedreven door persoonlijke ambitie. Hun doelen liggen niet hoger dan het voldoen aan persoonlijke, egocentrische behoeften. Daardoor vallen ze vaak ten prooi aan boosheid, angst, jaloezie, gevoelens van superioriteit of minderwaardigheid, zeker in situaties die bedreigend zijn voor hun succes. Deze emoties kost hen ontzettend veel energie. Hun focus ligt op winnen, of niet verliezen, maar niet op leren en groeien. Deze houding heeft negatieve invloed op hun relaties met collega's en veroorzaakt nog grotere emotionele conflicten. Daarom stellen we dat een streber gedreven wordt door wrijvingsenergie.

Bij mijn optredens als PassieBoer vraag ik het publiek wie vanuit Passie onderneemt en leeft, en dan reageert maximaal 20% positief. Dat is ook algemeen de trend.

Is Passie dan het voorrecht van de weinigen, moet je met dit talent geboren worden, of is het iets wat je kunt ontdekken en leren? Ieder van ons kan ergens gepassioneerd over raken. Soms ontmoeten we mensen of dingen waar we van houden. Soms ontmoeten we mensen of dingen waarvoor we niets voelen. Maar dat gevoel kun je wel laten groeien. Het enige wat je nodig hebt is een verandering van wrijvingsenergie naar creatieve energie.

Probeer deze stappen maar eens uit:

  • Adem 5 maal kalm in en uit.
  • Wat voel ik ten opzichte van mijn werk? Is het een plicht (overleven), werk (een last), een carrière (persoonlijke ambitie) of Passie?
  • Welke negatieve emoties associeer ik met werk? (teleurstelling, boosheid, angst, jaloezie, laag zelfvertrouwen etc.)
  • Wat is er met me gebeurd in de afgelopen dagen/weken/maanden terwijl ik mij voedde met deze emoties? Wat heb ik daardoor verloren?
  • Helpt het mij in het bereiken van mijn doelen door me door deze emoties te laten leiden? Zo nee…
  • Haal dan diep adem en neem heel bewust de beslissing om vanaf nu af aan met plezier en PASSIE te werken. Zie je glimlach en merk dat je je werk vol plezier doet.

Ik zeg, maak die beslissing. Een keuze voor je "Trekkerpad". Want als je in de diepe sporen van je trekkerpad zit, dan kun je het stuur loslaten terwijl de trekker keurig in het pad blijft lopen. Met Passie is het precies hetzelfde. Als je in je Passie zit dan is het net alsof je alles bereikt door niets te doen.

Pieter Monsma

Passie uit de Polder

www.pietermonsma.nl

Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.

 

© 2019 Pieter Monsma

Share This